Blog - Hoe maken we ook morgen nog het verschil?
Het thema tijdens de PEFC jaarbijeenkomst donderdagmiddag 31 oktober op Buitenplaats Sparrendaal in Driebergen is: hoe maken we ook morgen nog het verschil? De richting en de doelen van de organisatie PEFC zijn actueler dan ooit: het gebruik van hout uit duurzaam beheerde bossen stimuleren en zichtbaar maken voor de samenleving.
Wereldwijd wordt 10% van het bos gecertificeerd duurzaam beheerd, dit getal stijgt al een paar jaar niet verder. Er zijn op dit moment in de bos- en houtsector echter geen succesvolle alternatieven in beeld die op dezelfde schaal impact hebben als boscertificering. In Nederland is de vraag naar gecertificeerd tropisch hout inmiddels groter dan het aanbod en er worden vragen gesteld over het al of niet duurzame gebruik van hout uit duurzaam beheerde bossen, bijvoorbeeld als energiebron.
Met deze verschijnselen lijkt de effectiviteit van de certificering van duurzaam beheerd bos en duurzaam geoogst hout een grens te gaan bereiken. Dat leidt tot de volgende vragen:
Wat kan binnen de boscertificering worden verbeterd om de impact ervan te vergroten en welke manieren kunnen we hiervoor nog bedenken naast en/of samen met boscertificering? Kortweg, hoe kunnen we de groei weer inzetten?
Houtige biomassa gebruiken als energiebron wordt steeds meer onderwerp van discussie. Is biomassa uit een duurzaam beheerd bos wel een duurzame energiebron? Moeten wij als keurmerk voor duurzaam bosbeheer op dit gebied iets gaan vinden van het gebruik van producten die uit het bos komen? Zijn er morele criteria die we kunnen gebruiken om die keuze te onderbouwen? Peter-Paul Schouwenberg van RWE en Lotte Asveld van de Biotechnology and Society Group van de TU Delft zullen op deze vragen ingaan.
Cees Boogaerdt, directeur van de Koninklijke Boogaerdt Groep vertelt over hun activiteiten in Myanmar. Boogaerdt werkt samen met PEFC Myanmar en PEFC International aan het ontwikkelen van een standaard voor duurzaam bosbeheer in Myanmar. Bij uitstek een omgeving waar boscertificering waarde toe kan voegen, maar de lokale politieke en maatschappelijke omstandigheden maken de samenwerking ook kwetsbaar voor kritiek. Is de certificering van het bosbeheer in Myanmar neokolonialisme, ontwikkelingshulp, een business opportunity of iets anders?
De middag wordt afgesloten met een presentatie van een enthousiaste boseigenaresse uit Zweden: Kerstin Dafnäs. Kerstin is tevens voorzitter van Spillkråkan, een belangenvereniging voor vrouwelijke boseigenaren. Kerstin gaat over haar bos in Noord-West Zweden vertellen, de geschiedenis, haar verbinding met het bos en hoe zij kijkt naar biodiversiteit, culturele waardes, de rendierhouderij en ook over de productie en economie.
De middag begint om 14.00 uur en eindigt om 16.30 uur met een hapje en een drankje. Aanmelden kan via een e-mail of telefonisch 030 693 0040.
Bereikbaarheid locatie:
De locatie van de PEFC jaarbijeenkomst is vrijwel in het centrum van Nederland op Buitenplaats Sparrendaal, Hoofdstraat 89, in Driebergen-Rijsenburg. Sparrendaal is zowel met OV als met eigen vervoer goed te bereiken. Met OV: vanaf Utrecht of NS station Driebergen-Zeist neem je bus 50, 56 of 71, de halte – ‘Rijsenburg’ – bevindt zich tegenover Buitenplaats Sparrendaal.
Het is ook op fietsafstand en er zijn OV-fietsen aanwezig op station Driebergen-Zeist. Met de auto: het (gratis) parkeerterrein is te vinden in de Bosstraat (navigatie: Bosstraat 11, Driebergen-Rijsenburg). Parkeerwachters zijn aanwezig om je wegwijs te maken.
Route plannen naar Sparrendaal in Driebergen-Rijsenburg.
No Description