Blog - Trek duurzame lessen uit coronacrisis
EENVOUDIGE MILIEUWINST DANKZIJ MEER GEBRUIK VAN GECERTIFICEERD HOUT
De coronacrisis is voor veel mensen en bedrijven zeer schadelijk, maar er zijn ook positieve punten te noemen. In korte tijd werd de uitstoot van CO2 wereldwijd enorm veel lager. We zouden er goed aan doen om de CO2-concentratie in de atmosfeer laag te houden. Het gebruik van duurzaam hout helpt daarbij.
De afgelopen maanden werd er veel minder gereisd. Minder vliegen levert een enorme bijdrage aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. Hetzelfde geldt voor de vermindering van het verkeer op de weg. Werknemers hebben noodgedwongen het thuiswerken ontdekt. Als we ook in de toekomst vaker thuiswerken is dat goed voor milieu en klimaat.
Ook op een andere manier kan de concentratie van kooldioxide (CO2) in de lucht worden teruggedrongen, namelijk door de aanplant van nieuwe bossen en door het gebruiken van hout als bouwmateriaal. Bomen halen kooldioxide uit de lucht en slaan dit permanent op in het hout. Daarvoor heeft een boom alleen zonlicht en water nodig. Hoe meer bomen we planten, hoe meer CO2 er uit de lucht wordt gehaald. Het hout kan uiteindelijk worden gebruikt als bouwmateriaal; ook dan blijft het opgeslagen CO2 in het hout zitten. Als hout een duurzaamheidscertificaat heeft, staat vast dat het uit een duurzaam beheerd bos komt, waar geoogste bomen worden vervangen door nieuwe exemplaren.
Op die manier wordt de CO2-opname van dit bos voor de toekomst gegarandeerd. Met meer duurzaam beheerde bossen en meer gebruik van gecertificeerd hout kunnen we op een eenvoudige en natuurlijke manier bijdragen aan een verbetering van de atmosfeer.
Tomorrow’s Timber
Sommige mensen denken nog altijd dat het gebruik van hout slecht is voor het milieu omdat er voor hout bomen worden omgezaagd. Maar wanneer hout op een verantwoorde manier wordt geproduceerd, is juist het tegenovergestelde het geval. Want bij duurzaam bosbeheer blijft het bos in stand en zijn oogst en bijgroei met elkaar in balans. Het is belangrijk dat vooral de mensen die werken in de bouwsector beter geïnformeerd raken over de vele voordelen van hout. Hout is als bouwmateriaal steeds interessanter: het is sterk en licht en isoleert goed. Door nieuwe technologie zijn de bouwkosten van hout buitengewoon laag; er is weinig afval en de bouwtijd is kort.
De aankondiging van het bijzondere boek Tomorrow’s Timber van Pablo van der Lugt (Green Matters/TU Delft) en Atto Harsta (Aldus bouwinnovatie/de Bouwcampus) komt precies op het juiste moment. Het duo beschrijft de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van houtgebruik in de bouw. Het boek is bedoeld om architecten, ontwerpers en ontwikkelaars in de bouw te inspireren en te informeren. Uniek is dat Van der Lugt en Harsta met hun verhaal ook het land in trekken: tijdens speciale workshops worden architecten bijgepraat over de vele mogelijkheden van het gebruik van duurzaam hout. Tomorrow’s Timber Talks heten deze inspirerende bijeenkomsten, die vanaf dit najaar kunnen worden geboekt: pefc.nl/talks. Uiteindelijk moet dit bijzondere project zorgen voor een toename van het gebruik van duurzaam hout in de Nederlandse bouwwereld.
Als één ding duidelijk is geworden tijdens de coronacrisis, dan is het wel dat we niet op dezelfde voet door kunnen blijven gaan. De coronacrisis heeft ons geleerd dat investeren in verduurzaming noodzakelijk is en tegelijkertijd ook helemaal niet onprettig hoeft te zijn. Dat geldt voor een extra dag thuiswerken of een vakantie dichter bij huis, maar dat geldt zeker ook voor het gebruik van duurzaam, gecertificeerd hout in de bouw.
No Description