Blog - Tomorrow’s Timber Talk 11 maart
Towards the next building revolution
Wist je dat bouw- en constructiewerkzaamheden goed zijn voor 36% van het wereldwijde energieverbruik en 39% van de energie-gerelateerde CO2-uitstoot? Architecten en mensen die in de bouwsector werken, hebben een sleutelrol bij het tegengaan van klimaatverandering door over te schakelen op duurzaam bouwen.
Bomen spelen een cruciale rol in de strijd tegen klimaatverandering, omdat ze tijdens de groei CO2 opnemen. Het gebruik van hout uit duurzaam beheerde bossen in de bouw draagt niet alleen bij aan duurzame gebouwen, het zorgt er ook voor dat bossen CO2 blijven opnemen om klimaatverandering tegen te gaan.
Meld je aan voor de webinar Tomorrow’s Timber Talk –
powered by PEFC op 11 maart, 15:00 uur. Leer meer over het bouwmateriaal van de toekomst! De webinar is in het Engels.
In de webinar Tomorrow’s Timber Talk (in het Engels) geeft bouwkundig ingenieur Pablo van der Lugt een inzicht in
- het principe van biobased bouwen;
- de laatste ontwikkelingen in prefab mogelijkheden en bouwprocesvoordelen van Mass Timber;
- de toepassingsmogelijkheden van de nieuwste generatie houtproducten;
- de duurzaamheidsvoordelen, waaronder CO2, milieu-impact en circulariteit van het gebruik van duurzaam hout en houtproducten;
- de voordelen voor een gezonde leefomgeving en
- de toekomst: wat er nodig is voor een “houtrevolutie”.
Pablo zal ook de mythes over bijvoorbeeld onvoldoende duurzaamheid en brandveiligheid van houten gebouwen uitleggen en rechtzetten.
Presentator Pablo van der Lugt
Bouwkundig ingenieur Pablo van der Lugt (MSc PhD) is senior duurzaamheidsadviseur in de hout- en bamboe-industrie en docent biobased bouwen aan de TU Delft.
Hij is de auteur van vijf boeken over biobased bouwen, waaronder ‘Tomorrow’s Timber’ [https://tomorrows-timber.com/], en publiceert regelmatig zijn onderzoeksresultaten in populaire tijdschriften en wetenschappelijke tijdschriften.
Hij heeft in verschillende formats gesproken, van TED- en Pecha Kucha-lezingen tot keynote presentaties op internationale conferenties, waaronder de internationale klimaatconferenties COP 21 en COP 24.
Schrijf je gratis in voor de webinar op 11 maart 15.00-16.00 uur
Waarom hout, waarom PEFC?
Beton, staal, cement en glas behoren tot de meest gebruikte constructiematerialen. Maar ze stoten grote hoeveelheden koolstof uit.
Hout doet het tegenovergestelde: in plaats van koolstof uit te stoten slaat het CO2 op. Tijdens de groei nemen bomen CO2 op en slaan de koolstof op in hun biomassa. Het blijft daarin opgeslagen, zelfs nadat de bomen geoogst zijn. Bouwen met hout kan daarom onze ecologische voetafdruk aanzienlijk verkleinen. Bovendien zorgt het gebruik van gecertificeerd duurzaam hout ervoor dat bossen intact blijven en blijven fungeren als koolstofopslag.
Gebouwen van hout zijn gemakkelijker en sneller te bouwen, omdat ze lichter zijn dan gebouwen van conventionele materialen en een kleinere en eenvoudigere fundering kunnen hebben. Bovendien heeft hout een positieve invloed op het welzijn en de gezondheid van de mensen die in het gebouw wonen of werken.
PEFC-certificering van hout en houtproducten voor een bouwproject biedt niet alleen de garantie dat het gebruikte hout afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen, waardoor het materiaal door elke fase van het proces van het bos tot en met het bouwproject kan worden gevolgd, het verhoogt ook de koolstofopslag om klimaatverandering tegen te gaan.
Talk in het Nederlands
In Nederland worden Tomorrow’s Timber Talks met name per organisatie georganiseerd om zo medewerkers de gelegenheid te geven om over specifieke onderwerpen of projecten te praten waar men aan werkt. Voor meer informatie kijk op pefc.nl/talks
No Description