Snel en duurzaam bouwen: met gecertificeerd hout is het mogelijk

Snel en duurzaam bouwen: met gecertificeerd hout is het mogelijk

Snel en duurzaam bouwen: met gecertificeerd hout is het mogelijk

Product Description:

Aan het groene Monicahof in de binnenstad van Utrecht werd begin 2021 in slechts vier maanden tijd een compleet nieuw gebouw opgetrokken. Het complex van 12 meter hoog telt vier bouwlagen, bestaat voor het grootste gedeelte uit PEFC-gecertificeerd hout en biedt ruimte aan twee werkplekken en zes kleine appartementen, elk met een oppervlakte van circa 50 m2.

Het woon- en werkcomplex in Utrecht is ontworpen door Ontwerpbureau Ramin Visch. In het complex is zeventig kubieke meter hout gebruikt. In dat hout werd in totaal ruim 43.000 kilo CO2 opgeslagen, terwijl het gebruik van andere traditionele bouwmaterialen zoals beton en staal juist zorgt voor de uitstoot van CO2. Hout is in principe eindeloos hernieuwbaar en dus is het gebruik van PEFC-gecertificeerd hout als bouwmateriaal bijzonder duurzaam want het keurmerk garandeert dat wat geoogst wordt aan hout ook weer bijgroeit.

Hout: bouwen met snelheid                            

De snelheid waarmee een houten pand kan worden gerealiseerd, maakt deze bouwmethode bij uitstek geschikt om op korte termijn bij te dragen aan een oplossing voor de huidige krapte op de woningmarkt.

Heb jij ook een mooi case study? Stuur informatie en beeldmateriaal naar Patricia Dolman en jouw bedrijf wordt in het zonnetje gezet.

Grote delen van het complex aan het Monicahof werden in de fabriek al in elkaar gezet, waardoor de verwerkingstijd op de bouwplaats kon worden beperkt. Dat is een voordeel, helemaal wanneer er moet worden gebouwd in de binnenstad.

De houten constructie

De draagkracht van de constructie aan het Monicahof is vooral te danken aan het gebruik van Laminated Veneer Lumber (LVL) van de fabrikant Metsä Wood (PEFC Chain of Custody gecertificeerd). Dit PEFC-gecertificeerde balkmateriaal uit de Finse bossen is 2,5 keer sterker dan normaal balkhout en leverbaar in balken tot een lengte van 25 meter. Dankzij het gebruik van de vele houten balken en panelen konden alle (elektrische) installaties direct worden weggewerkt in de holle wanden. Al het houtmateriaal is demontabel en herbruikbaar.

Wil je meer weten over bouwen met hout? 

Aan de hand van het boek Tomorrow’s Timber geven Van der Lugt en Harsta speciale (online) workshops voor architecten, ontwerpers, ontwikkelaars in de bouw, bouwers en beleidsmakers. Tijdens die bijeenkomsten, Tomorrow’s Timber Talks geheten, worden de gebruiksmogelijkheden van duurzaam hout uitvoerig toegelicht. Het gaat dan overigens niet alleen over bijzondere gebouwen zoals Triodos, maar ook over kleinschaligere bouwprojecten.

De Tomorrow’s Timber Talks zijn erkende en geregistreerde CPD trainingen bij het Architecten Register.

Wil je meer informatie over deze workshops of je gelijk aanmelden? Dat kan op pefc.nl/talks.