Blog - Het bos van Kasteel Chambord is PEFC-gecertificeerd!
Het beroemde renaissancekasteel Chambord is onlosmakelijk verbonden met het domein, het grootste bospark van Europa. Chambord fabriceert sinds kort vaten gemaakt van eiken uit eigen PEFC-gecertificeerd bos!
Chambord staat vooral bekend om zijn kasteel, een architecturaal werk ontworpen door Koning François 1e en Leonardo da Vinci. Dit symbool van de Renaissance staat sinds 1940 op de wereld erfgoedlijst van UNESCO en verwelkomt jaarlijks 2 miljoen bezoekers. Chambord wordt beschermd door een omheining van 32 kilometer lang. Herten en everzwijnen floreren in het gebied dat ook 150 soorten vogels en meer dan 650 plantensoorten heeft, waaronder 150 bijzondere soorten.
EEN DUURZAAM BEHEERD BOS
Het 4.000 hectare grote bos is geclassificeerd als Natura 2000, een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden voor het behoudt en herstel van biodiversiteit. Het bos wordt volgens de PEFC eisen beheerd door l’Office national des forêts (het nationale bossen kantoor). Het beheer van Chambord respecteert daarmee de ecologische, sociale en economische functies van het bos, want het evenwicht tussen deze drie pijlers vormen de kern van PEFC.
Onderdeel van de PEFC-verplichtingen zijn dat het bos in stand gehouden wordt (bos blijft bos), hout geoogst wordt en dat het publiek waar mogelijk verwelkomt wordt.
EIKEN VATEN PEFC-GECERTIFICEERD
Chambord zet zich ook in voor het promoten van het boserfgoed, sinds kort ook door PEFC-gecertificeerde vaten te verkopen. De vaten worden in Frankrijk geproduceerd door PEFC-gecertificeerd coöperatief Cadus te Bourgogne. De vaten worden volledig opgebouwd uit eiken uit het Chambord bos en zijn te koop in de maten 225 liter (Bordeaux vat) of 228 liter (Bourgogne Kamer).
Het nationale domein Chambord viert in 2019 zijn 500 jaar bestaan, met het PEFC certificaat bewijst de beheerder zijn betrokkenheid en waardering om zijn bosbezit voort te zetten!
CHAMBORD BEZOEKEN
Het kasteel is het hele jaar geopend. Het is bereikbaar via de A10 vanuit Orléans via Blois over de N152. Meer informatie is te vinden op de website: www.chambord.org/en/
No Description